1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Очаква се Брюксел да удължи срока за модернизация на фермите

Очаква се Брюксел да удължи срока за модернизация на фермите

Плащанията по САПАРД обсъждат Мирослав Найденов и Мариан Фишер Боел

 

Министрите на земеделието на страните - членки на Европейския съюз ще разгледат искането на България за удължаване на срока за модернизация на българските кравеферми. Българското предложение е включено в дневния ред на заседанието на министрите, което се открива днес в Брюксел.

В преговорите с ЕС беше договорен тригодишен преходен период (дерогация), в който фермите можеха да предават за преработка от мандрите на суровина, неотговаряща на европейските стандарти за качество. Периодът изтича в края на 2009 г., но малките стопанства, които съставляват 85 на сто от фермите в страната, не успяха да се модернизират. През пролетта на т.г. правителството поиска дерогацията да се удължи до юли 2011 г.

Междувременно БНР съобщи, че отблокирането на спрените плащания по програма САПАРД се очаква да бъде основна тема на предстоящата днес в Брюксел среща на земеделския министър Мирослав Найденов с еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел. Според неофициална информация на Еврокомисията, оттам имат готовност до дни да възстановят плащанията за всички проекти, по които не са установени нередности и злоупотреби. Парите за другите обаче ще останат блокирани.

Очаква се по време на заседанието Брюксел за пореден път да бъде блокиран от протестиращи млекопроизводители от различни европейски страни, които искат повече стимули за отрасъла.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.