1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ограничения върху използването на животни за научни експерименти

Ограничения върху използването на животни за научни експерименти

Държавите членки ще разполагат с две години, за да приведат в своето законодателство новите правила

Използването на животни за научни експерименти скоро ще бъде ограничено чрез влизането в сила на ново законодателство, прието в сряда от Европейския парламент. Целта е да се постигне баланс между подобряването на благосъстоянието на животните и подпомагането на научните изследвания, особено в областта на медицината.

Новото законодателство отразява споразумението със Съвета на второ четене, като след вота в ЕП директивата е окончателно приета. Държавите членки ще разполагат с две години, за да приведат в своето законодателство новите правила, чиято цел е да намали броя на животните, използвани за научни опити, без същевременно да слага пречки пред развитието на науката.

Съгласно директивата, националните власти ще трябва да оценяват последиците върху благосъстоянието на животните от всеки извършен експеримент, като същевременно се насърчават алтернативни методи за тестване и се цели намаляване на нивата на болка, причинена на животните. Законодателството определя също така по-строги изисквания за използването на примати в научни експерименти, чрез въвеждането на класификация на опитите на основа причинената болка на животните ("с необратим край", "леки", "средни" или "тежки") и определяне на нивото на инспекции, необходими за гарантиране спазването на процедурите.

За да се гарантира приложението на новите мерки, депутатите подчертават необходимостта от редовни и ефективни проверки на органите, извършващи научни опити със животни. Съгласно новата директива, държавите членки трябва да гарантират, че се извършват редовни инспекции на поне от 33% от лабораториите, осъществяващи подобни експерименти, като част от инспекциите ще се извършват без предварително предупреждение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.