1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Организират се безплатни курсове по мярка 111 на ПРСР

Организират се безплатни курсове по мярка 111 на ПРСР

Мярката е насочена и към повишаване на квалификацията на земеделските производители и собствениците на гори, както и на заетите в техните стопанства

Фермерите и собствениците на гори могат да преминат безплатни курсове, които да ги научат как да гледат по-добре нивите и да се грижат за насажденията, животните си или как да стопанисват по-добре горите си.

Безплатни курсове се организират по мярка 111 на Програмата за развитие на селските райони, която се нарича "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания". По нея се предвиждат помощи за обучения чрез курсове и информационни дейности в областта на земеделието и горите. Кандидатите да провеждат такива курсове трябва да подадат документи в Държавен фонд "Земеделие" между 18 октомври и 30 ноември. "Мярката е насочена и към повишаване на квалификацията на земеделските производители и собствениците на гори, както и на заетите в техните стопанства. Обучението за фермерите е абсолютно безплатно", припомниха от Държавен фонд "Земеделие".

Финансовата помощ се предоставя на обучаващи организации, които могат да бъдат публични или частни институции в системата на професионалното образование и обучение, лицензирани съгласно българското законодателство и регистрирани по Закона за професионалното образование и обучение, както и висши училища, регистрирани по Закона за висшето образование. За обучение чрез информационни дейности могат да кандидатстват и юридически лица с нестопанска цел и научни институти с предмет на дейност в областта на селското и горското стопанство, управлението на земите и околната среда. За да получат финансиране по програмата, обучаващите организации разработват проекти за обучение, които трябва да съдържат точно определени елементи. Необходимо е да подадат подробно разработени учебни програми за всеки курс или информационна дейност с обоснована тема, по която ще се провежда обучението. Трябва да бъдат посочени планираният брой на курсистите, в кои региони ще текат обученията. Към документите трябва да бъде приложен и бюджет на разходите и график за провеждане на всеки курс и информационна дейност.

За да бъде одобрен съответният проект, той трябва да предвижда курсове с продължителност до 150 часа и краткосрочни - с продължителност до 30 часа. Финансират се и информационни дейности като семинари, информационни сесии или работни срещи с продължителност от 6 до 18 часа. Темите на курсовете могат да обхващат различни области на растениевъдството, животновъдството, лесовъдството и агроекологията. Общата продължителност на всички дейности по един проект не може да надвишава 18 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.