1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ОСП - възможности и път за конкурентно земеделие и горско стопанство

ОСП - възможности и път за конкурентно земеделие и горско стопанство

Смисълът на ОСП е да стимулира производството на качествена продукция и да подобрява условията на живот в селските райони

Конкурентното земеделие и горско стопанство са свързани с иновациите в хранително-преработвателен сектор, опазването на природните ресурси и околната среда, насърчаване на възможностите за заетост и по-добро качество на живот в селските райони. Това на практика са целите и на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР), чието изпълнение започна през 2008 г. с поетапно стартиране на 22 мерки, по-голямата част от които ще се изпълняват до края на периода на нейното действие – 31.12.2013 г. Реализацията на останалите 7 мерки започна през 2009-2010 г. и ще продължи до края на 2013 г.

В момента земеделските производители у нас трябва да правят сериозни инвестиции за прилагане на европейските хигиенни норми, изискванията за опазване на околната среда и хуманно отношение към животните. Затова е необходимо да се прилага активна селскостопанска политика, която  да спомогне за запазване и развитие на  селското стопанство като жизнеспособен сектор в България и да осигури справедливи доходи на земеделските производители, които да им позволяват да водят нормален живот и да инвестират в бъдещото развитие на своята дейност.
Смисълът на Общата селскостопанска политика е да стимулира производството на качествена продукция и да подобрява условията на живот в селските райони, основани на екологичните норми и имащи за цел развитието на самите земеделски райони и като туристически дестинации. А България разполага с богато разнообразие от селскостопански продукти, които благодарение на своите уникални качества ще заемат сериозно място не само на европейския, но и на международния пазар.

Конкурентоспособност в селското стопанство ще се постигне чрез:

  • Повишаване на производителността посредством развитие на технологичния прогрес и оптимално използване на средствата за производство най-вече на работната ръка.
  • Осигуряване на достойно жизнено равнище на земеделските производители посредством подкрепа на индивидуалните доходи.  Стабилизиране на пазара.
  • Гарантиране на сигурност на задоволяване потребностите с храни.
  • Осигуряване на достъпни за потребителите цени.
  • Стимулиране на производството и използването на „зелена енергия” от обновяеми енергийни източници, която е гаранция за устойчиво развитие
  • Инвестиране в поливно земеделие, което да направи сектора печеливш
  • Директните плащания представляват един ефикасен инструмент за постигане на основната цел на ОСП, а именно производство на достатъчно количество храни на достъпни за потребителите цени и адекватни доходи за земеделските производители. Директните плащания нямат алтернатива, тъй като те са определящ елемент от доходите на земеделските производители. Според анализатори конкурентни земеделски продукти ще бъдат получени най-рано през 2016 г., когато ще се случи пълното изравняване на европомощите с плащанията за останалите страни.

Конкурентно горско стопанство

То може да бъде стимулирано чрез инвестиции, а те да бъдат получени чрез т.нар. горски мерки от ПРСР.

По мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” до момента са постъпили заявления от 49 кандидати. От тях със сключени договори са 20 души с одобрени разходи за 733 306,06 евро. Размерът на финансовото подпомагане по мярката е минимум 1200 евро и максимум 300 000 евро. Финансовата помощ по ПРСР е 70% (100% за общини) за възстановяване на направените допустими разходи за проекта, а останалата част от 30% се поема от бенефициента.
Кандидатът трябва да изготви технологичен план на своя проект. Допустимост за кандидатстване по тази мярка имат физически и юридически лица, еднолични собственици на неземеделски земи с минимална площ от 5 дка земя и повече. За общини, ДГС, ДЛС и Национални паркове тази площ е от 10 дка нагоре. Могат да бъдат залесени изоставени земеделски земи, които не са използвани за селскостопанска дейност повече от 3 години, преди да се предприемат дейности по залесяването им. Документи за тях се издават от общинските служби по земеделие. То издава документи и за долини от горския фонд. Това са земи от горския фонд, които не са били гора поне 15 години преди залесяването им.
При залесявания върху земи помощта е диференцирана спрямо вида гори, с които се залесява. За иглолистни гори с наклон до 10% се плаща 181 евро на декар, а над 10% наклон помощта е 189 евро на декар. За залесяване с широколистни гори и при наклон до 10% паричното изражение на помощта е 295 евро на декар, а над 10% наклон – 303 евро на декар.

По мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” до момента са постъпили общо 46 заявления. От тях със сключени договори са 16 кандидати. Техните одобрени разходи са за 865 316,82 евро.    
По мярката може да се кандидатства след бушувал пожар, при нападения от вредители в голям мащаб (т.нар. каламитет), при природни бедствия, за превантивни дейности за намаляването на опасността от пожари и други. Размерът за финансовото подпомагане е минимум 1000 евро и максимум 300 000 евро. По тази мярка кандидатите също трябва да изготвят технологичен план. Те може да са физически и юридически лица, еднолични собственици на гори и земи от Горския фонд, Държавния горски фонд, Държавните горски стопанства и Националните паркове. Финансовата помощ е 100% от общите допустими разходи по проекта. Инвестициите, които трябва да се направят от бенефициента (ползвателя) на инвестициите, са за почистване на площи след пожар, за което се получават 15 евро на декар, за презалесяване с иглолистна култура – 189 евро/дка, и за презалесяване с широколистна култура – 303 евро на декар.

По мярка 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” до момента са постъпили само 2 проектни предложения. Финансирането по нея цели подобряване на сечите за семенно възобновяване на горите, продължаване на осветленията за създаване на високостъблени гори, подобряване на качеството и количеството на дървесината и модернизация на оборудването за лесовъдски дейности. За финансиране по нея могат да кандидатстват физически и юридически лица регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите и еднолични търговци – собственици на гори и/или земи от горския фонд с площ не по-малка от 0,5 ха;
Бенефициенти могат да бъдат и общини, притежаващи над 10 ха гори и земи от горския фонд. Минималният размер на финансиране е 1 000 евро, а максималният – 600 000 евро за един кандидат. Съфинансирането е 50% от разходите по проекта в общия случай и 60% в случай че се изпълнява в необлагодетелстван район. Кандидатите трябва да представят бизнес план с описание на планираните инвестиции и дейности, които трябва да отговарят на предвижданията в действащ лесоустройствен проект, план или програма за съответната гора. Одобреният проект се изпълнява в срок до 18 месеца, считано от датата на подписването на договора. Самата финансова помощ се изплаща след извършване на цялата инвестиция.

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия"  и Европейската комисия...повече информация

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.