1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „От фермата до трапезата“ ще оскъпи храните

„От фермата до трапезата“ ще оскъпи храните

При цялостното осъществяване на новата аграрна и екополитика на Европейския съюз, която включва стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биологичното разнообразие, цените на хранителните продукти ще се покачат, а производството им в Съюза ще намалее. Това показват резултатите от изследване, проведено от университета в германския град Кил.
 
Ако фермерите в Европа се придържат докрай към новите изисквания, това ще намали производството на зърнени и маслодайни култури, както и на свинско месо с около една пета. Това е заключението на учени от Общността.
Изчисленията показват, че при този сценарий плодовете, зеленчуците, маслодайните и зърнените продукти ще поскъпнат с 10 до 20 на сто. Цените на суровото мляко ще скочат с 30 %, свинското месо ще бъде с 50 на сто по-скъпо, а говеждото – с около 60 на сто.
 
Намаленото производство в Европа ще доведе до увеличение на производството в трети страни, където заложените от Брюксел норми за екология не важат. Така в световен план стратегиите ще останат безрезултатни, тъй като спестените на Стария континент вредни емисии ще бъдат изхвърлени от държавите извън Съюза.
 
Изследването беше поръчано от редица европейски фермерски организации, сред които и Копа и Коджека. Те за пореден път призоваха Европейската комисия да направи нова оценка на последствията от двете стратегии и да гарантира, че реформите няма да ощетят нито аграрния сектор, нито крайните потребители.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.