1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отбелязваме 50-годишнината на ОСП и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните

Отбелязваме 50-годишнината на ОСП и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните

Снимка:

Планирани са множество мероприятия на национално равнище

50-годишнина от началото на прилагане на Обща селскостопанска политика на ЕС и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) се отбелязват през настоящата 2012 г.

Министерство на земеделието и храните съвместно с Главна дирекция „Земеделие и селски райони” (DG Agriculture and Rural Development) на Европейската комисия, Европейския орган по безопасност на храните и представителството на ЕК в България планират организирането на множество мероприятия във връзка с двете годишнини на национално равнище.

България участва и в обсъждането на общоевропейски инициативи, които да бъдат осъществени с останалите държави членки през цялата година. Във връзка с 50-годишнината на ОСП, Главна дирекция „Земеделие и селски райони” предвижда от месец април да стартира пътуваща изложба, която да обиколи държавите членки с оригинални архивни документи, аудио и видео материали, представящи историята на създаването и прилагането на ОСП. България е поканена да участва със свои експонати и да се включи в графика на пътуващата изложба.

Министерство на земеделието и храните от своя страна приканва всички експерти и представители на неправителствения сектор в областта на земеделието и селските райони, участвали в преговорния процес по присъединяването на България към ЕС, както и всички експерти и представители на неправителствени организации, участващи в преговори по прилагане на ОСП, да ни предоставят оригинални документи и всякакви материали, свързани с участието на България в изграждането, реформирането и прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Министерство на земеделието и храните предвижда да издаде през тази година информационни материали за бъдещето на ОСП, както и да проведе поредица от информационни дни по прилагането й.

График на първата обиколка на експерти за разясняване на детайли от ОСП по дати и области, е посместен в рубрика „Актуално” на страницата на Министерство на земеделието и храните. Конкретните часове и места на провеждане на информационните дни могат да бъдат допълнително проверени от гражданите и земеделските производители в съответните областни дирекции „Земеделие”.

Информационните дни по прилагане на ОСП са следните: 3 февруари - петък – Хасково; 14 февруари - вторник - Сухиндол (област Велико Търново); 9 март - петък - Пловдив – събитието е по време на изложението АГРА; 16-17 март - петък и събота - Банско - Двудневна конференция със семинар за журналисти и кметове на общини 23 март - петък – Плевен; 6 април - петък – Търговище; 20 април - петък – Смолян; 27 април - петък - Благоевград - събитие с журналисти под мотото "Да засадим заедно по едно дръвче"; 4 май - петък – Пазарджик; 18 май - петък – Разград.

Министерство на земеделието и храните предвижда съвместно с представителството на Европейската комисия в София да проведе на 5 март 2012 г. в град Пловдив семинар за журналисти по разясняване приоритетите за бъдещето на ОСП, като събитието е част от съпровождащата програма на „Агра”, която се открива на 6 март 2012 г. Заедно с Представителството на ЕК в София, министерство на земеделието и храните ще участва на „Агра” на специално нает щанд в палата № 3 - в близост до изложителите от секторите „Животновъдство” и „Земеделска техника”. Щандът ще е открит през всички дни на изложението и на него експерти от Министерство на земеделието и храните ще предоставят брошури, разяснения и консултации по прилагането на ОСП за земеделските стопани. От Представителството на ЕК предвиждат да бъдат излъчвани видео материали, свързани с историята и бъдещето на ОСП.
50-годишнината та ОСП и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните ще бъдат отбелязвани и при всички други големи земеделски събития през годината – Винария, Добрички панаир и други панаири и изложения, както и по време на всички срещи и дебати, които министерството ще организира със земеделските производители и техните организации.

Министерство на земеделието и храните изпрати в средата на януари 2012 г. писмо до всички неправителствени организации в секторите „Земеделие”, „Гори”, „Храни” с покана да вземат отношение по бъдещето на ОСП със свои коментари и становища, които да изпратят в МЗХ за изготвяне на обща национална позиция по бъдещето на ОСП след 2013 г., като очакваме становищата до края на месец март 2012 г.

През месец февруари 2012 г. ще бъде отбелязана и първата годишнина от създаването на Българската агенция по безопасност на храните, като тогава ще се отбележи и 10-годишнината от създаването на EFSA. Министерство на земеделието и храните и БАБХ ще инициират отпечатване на научни публикации и становища по хранителния риск, изготвени от Центъра за оценка на риска към БАБХ, както и на информационни брошури за потребители. Предвиждаме през цялата година да се провеждат информационни събития, на които да се предоставят тези брошури на гражданите.

Главна дирекция „Земеделие и селски райони” стартира официално своята кампания за 50 годишнината си, като на своя сайт е поместила информация на всички официални езици - http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap.

На сайта е поместена и специална секция, в която всяка от държавите членки може да публикува информация за събития, с които ще отбелязва 50-годишнината. След регистрация, публикуването на информации в тази секция е достъпно за всички граждани и организации.

Европейският орган по безопасност на храните EFSA помести също официална информация за годишнината си, като акцент в нейната кампания през годината ще бъде презентиране на научните разработки по хранителен риск и хранителна безопасност, изготвени от нейните експерти, както и съвместни разработки на експерти от държавите членки.

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120130g.htm
http://www.efsa.europa.eu/en/aboutefsa/10thanniversary.htm

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.