1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отбелязваме Световния ден на врабчето

Отбелязваме Световния ден на врабчето

Снимка:

Идеята за събитието е на Дружеството „Природа завинаги“ в Индия и е чествано за първи път през 2010 г.

Днес, 20 март отбелязваме Световния ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на всеки един от нас върху тази добре позната и близка на хората птица, с която съжителстваме повече от  10 000 години. Идеята за събитието е на Дружеството „Природа завинаги“ в Индия и е чествано за първи път през 2010 г.

В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското, за което все още не се знае със сигурност, дали е подвид или хибрид между домашното и испанското.

Освен на интересните факти за вида, този ден акцентира и на тревожните тенденции, свързани с намаляването на популациите на врабчето по целия свят. Всяка пролет Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда инициативата „Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП)“. Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците около нас, чрез която можем да узнаем какво се случва със средата, в която те живеят и да подпомогнем опазването на природата.

Системен мониторинг на домашното врабче за последните 10 години, показва, че то силно намалява и в последните години виждаме с 50% по-малко, отколкото е имало през 2005 г. Тези наблюдения се основават на системно преброяване на птиците в случайно определени места от над 150 човека в цялата страна.

Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шума в градовете.

Какво можем да направим: Всеки, който познава врабчетата може да се включи в инициативата за преброяване на често срещаните видове птици, каквито са врабчетата. През зимата може да ги подхранвате със семена, а през лятото да сложите гнездилка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.