1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Откриват първият градски маршрут за наблюдение на птици

Откриват първият градски маршрут за наблюдение на птици

Снимка:

Опитни водачи ще показват къде могат да се видят птиците и ще разказват интересни факти за тях

Днес (07.07.2012 г.), от 10:30 часа, ще бъде открит първият градски маршрут за наблюдение на птици, наречен "На среща с птиците в Южния парк". Точното място е в близост до входа на парка от ул. "Нишава".

Опитни водачи ще показват къде могат да се видят птиците и ще разказват интересни факти за тях. За децата ще има различни работилници, които ще ги пренесат в света на птиците - изработка на гирлянди и маски с птици, птици от конци и върху платнена торбичка, птици от хартия. Ще има и награди, разбира се - предвидена е и игра с въпроси. Събитието се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е продължение на конкурса за избор на птица символ на София.

По-рано през годината софиянци гласуваха онлайн и избраха големия синигер за крилат символ на столицата. Със своите над 260 вида София е най-богатата на птици европейска столица, а в Южния парк се срещат 65 от тях. Ето защо БДЗП си е поставило амбициозната цел да насърчи столичани да тръгнат по маршрута или просто да се разходят в парка и да вдигнат поглед нагоре в небето.

Там те ще открият крилатото богатство, с което си съжителстваме и за което дори не са подозирали. По проекта за облагородяването на Южния парк БДЗП работи със студенти от Националната художествена академия - специалност „Рекламен дизайн” и „Метал” и художниците от 140 ideas.

Дейностите в Южния парк са част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България”, финансиран от фондация „Америка за България”. Целта на проекта е да популяризира страната ни като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.