1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отпадат ограниченията граждани на ЕС да купуват земи у нас

Отпадат ограниченията граждани на ЕС да купуват земи у нас

Още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако страната ни не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, ще си изпроси наказателна процедура

България ще освободи напълно пазара на земеделска земя за купувачи от Европейския съюз. Това предвижда законопроект на ресорното министерство, публикуван за обществено обсъждане, пише в. "Сега".

В него се предлага фирми и граждани от ЕС да могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини у нас.

Срокът за даване на мнения и предложения по проекта е до 13 август. Промяната в режима трябва да се направи с корекция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В момента има сериозно ограничение - който иска да вземе земеделски имот, трябва да е пребивавал в България най-малко 5 години.

Още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще си изпроси наказателна процедура.

Условието за "уседналост" бе вкарано в закона през 2014 г., когато изтече мораториумът за придобиване на земя от чужденци.

През 2016 г., Европейската комисия даде ултиматум на страната ни да престане да третира по различен начин гражданите на ЕС, като ги дели на местни и чужденци, и да се премахне изискването за уседналост, иначе отива на съд. Целта на проекта, лансиран сега от министър Румен Порожанов, е да измъкне България от наказателната процедура, става ясно от мотивите.

Ако Брюксел заведе дело в Съда на ЕС, България може да бъде осъдена да плати еднократна санкция от 839 000 евро, а отделно от това ще се трупат по 660 евро глоби за всеки ден, в който нарушението продължава, което прави по 241 000 евро на година.

Важен "детайл" е, че ако се стигне до глоби, те няма да се плащат от бюджета, а ще се "прихващат" от еврофондовете, предвидени за българските земеделски производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.