1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Овце превзеха испанската столица Мадрид

Овце превзеха испанската столица Мадрид

Възроденият преди 25 години обичай отдава почит на селскостопанското наследство в района

Повече от 2 000 овце преминаха през централните улици на Мадрид, следвайки вековна традиция. През 1994 година тя е възродена под формата на ежегоден фестивал, който привлича хиляди туристи от цял свят.

Испанската столица се намира точно по средата на древен маршрут, по който още от стари времена овчарите от северната част на страната прекарват през есента стадата си към по-топли пасища на юг. През 1418 година градската управа на Мадрид издава указ, с който разрешава на стопаните да минават през града, плащайки 50 сребърни монети за 2 000 глави добитък.

Възроденият преди 25 години обичай има за цел да покаже на жителите на столицата и на туристите не само древната традиция, но и да отдаде почит на селскостопанското наследство в района. С преминаването през града овчарите протестират и срещу урбанизацията и все по-ограничените им права да пускат стадата си на паша.

Както преди 5 века, така и днес на специална церемония пред кметството водачът на овчарите и градоначалникът си стискат ръцете и дават начало на процесията. Някои от стопаните носят традиционно облекло, а овцете са закичени със звънци и украси. В шествието тази година се включиха 2 хиляди овце от породата мерино, както и близо 100 кози.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.