1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пак погнаха хитреците, които „изяждат“ субсидиите на честните фермери. И какво от това?

Пак погнаха хитреците, които „изяждат“ субсидиите на честните фермери. И какво от това?

Ама бива ли така, бе?

 

Крайно време е да се издадат справочници със схеми за далавери. Заглавията: „Как да преметнем БАБХ и да гушнем субсидии“. Или: „Как да преметнем ДФЗ, за да гушнем евра“. Няма оправия. Навъдиха се схемаджии, направо гениални. Докато онези, „честните“, които у нас смятат за луди, работят, та се пушек вдига. А хитреците ги подяждат – при тях отива част от парите, и то не малка.

Грудев – бивш шеф на ДФЗ ги беше погнал тези хитреци. Увеличи значително проверките на терен. Накривиха им на шапката. Някакви си глоби, снишават се за малко и после – юруш на далаверата! На всичкото отгоре – така и не стана ясно защо имената на тези нарушители старателно се пазят в тайна. Вместо да се публикуват в един от сайтовете на аграрните ведомства. Сигурно им пазят авторитета. Дори да са под чадъра на някакъв закон, крайно време е чадърът да се свие. Тези „виртуални“ животни вече станаха банални, басни се носят за тях. Просто не е за вярване!

Някаква дама, при това член на УС на една асоциация, била проверена от БАБХ. 5-6 дръгливи крави намерили, умрели имало, за другите – също декларирани – изфирясали, някак си. Истина или не? Фермерска легенда ли е? Кажете да чуем нейното име! Как се казва нейният частен ветеринарен доктор? Нали той регистрира въображаемите крави? Периодично ми се обажда един млечен фермер. Тежко алергичен към нарушения. В слушалката започва тирада от възмущение. Ама бива ли такива работи, бе, г-жо Спасова? Ами и аз питам: бива ли такива работи? Нали освен много като моя приятел-фермер, сме ощетени и ние като данъкоплатци?

Да си дойдем на думата. Новото ръководство на БАБХ се включи в битката с „виртуалните“ животни. Опитва си и то късмета да пребори наглеците. Съобщението за резултатите след проверката е изпъстрено със стъписващи случаи. Стъписващи за некадърниците, които една схема за източване на европари не могат да измислят. Както се казва, да се смееш ли, да плачеш ли. Та в съобщението на БАБХ: направени 50 проверки във ферми, разположени в две области на страната. Колко се изрядните? Не се съобщава. Имената на схемаджиите? Естествено липсват. Обаче пък какво разнообразие на описаните нарушения, каква изобретателност! Регистрирани крави определен брой - няма ги! Това е просто. По-напредналите са по-креативни. В един обект – т.е. ферма – животните на цялата рода. В нарушение, защото в тези помещения не могат по закон да се отглеждат толкова крави. Или – по списък в едно стопанство 50 животни, ама те са командировани в не знам колко стопанства. Пък им липсвали ушни марки и т.н. Пък за минути само настъпило оживено разместване на стадо. БАБХ ги подхвана любителите на виртуални животни. Както до сега – изолирана акция ли ще бъде? Дали пък „там, горе“, не играят в схемите? Системата Коперник – чрез сателита ли ще се следят стадата? Ушните марки – защо да не са имплантирани в животното? Защо да не се налагат наказания, които ще охладят ищаха за далавери? И т.н. Иначе честните фермери, ощетените, съкрушено ще продължат да питат: ама бива ли така, бе?

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.