1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години

Това установи американско проучване

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години. Това им е позволило да напуснат богатите на риба езера и да мигрират масово към други части на Африка, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Новите открития със сигурност ще дадат отговор на въпроса защо различните етноси реагират различно на съвременния "западен" начин на хранене. Ако прародителите на човешкия род не бяха се адаптирали към усвояването на зърнените култури, плодовете и зеленчуците, мозъците на днешните им потомци щяха да останат недоразвити.

Модерните хора са могли да се разпространят от люлката на човечеството - Африка, към други части на континента и света, след като генетична мутация им е позволила да станат вегетарианци. Така те са могли да напуснат богатите на риба водоизточници, като променили хранителния си режим, пише БТА.

Три американски екипа безспорно установиха, че тази ключова генетична мутация е позволила на човешкия род да трансформира мазнините от растенията в нужните хранителни вещества за мозъка.

До тези изводи стигнаха учени от университетите "Уейк Форест" в Северна Каролина, "Джонс Хопкинс" в Балтимор и от Медицинския институт "Вашингтон" в Сиатъл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.