1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пеле е отглеждал свине и е имал собствена марка кафе

Пеле е отглеждал свине и е имал собствена марка кафе

Замислено като хоби, стопанството сe превръща в печеливш бизнес

Починалият в края на декември известен бразилски футболист Пеле беше не само един от най-великите в своя спорт, любимец на милиони хора по цял свят и министър на спорта в своята родина. Малцина знаят обаче, че той е бил и фермер.
 
Още в края на 60-те години на миналия век, когато Пеле подписва първия си професионален договор с местния „Сантос“, той навлиза в селското стопанство. С помощта на своето семейство и бизнеспартньори купува малка ферма в бразилския щат Сао Паулу, където отглежда няколко свине. Замислено като хоби, стопанството скоро се развива и се превръща в печеливш бизнес.
 
Скоро след това Пеле създава собствена марка кафе, която и до днес е една от най-продаваните в Бразилия, въпреки че през 2017 година беше откупена от нидерландски концерн за хранителни стоки. 
След края на активната си кариера футболистът започва да отглежда и говеда и изгражда малко рибовъдно стопанство. Участва и в редица рекламни кампании за селското стопанство, става лице на Бразилския съюз на свиневъдите. С говеда започва да се занимава през 2009 година, а през 2021 във фермата му има 700 говеда от породата нелорé, както и 1200 свине. След смъртта му стопанството се ръководи от неговите синове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.