1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Петя Ставрева: Бюджет 2013 за земеделие е рехав като брюкселска дантела

Петя Ставрева: Бюджет 2013 за земеделие е рехав като брюкселска дантела

Така председателят на ПП Обединени земеделци коментира на пресконференция проектобюджетът за земеделие

“Агробюджет `2013 е рехав като брюкселска дантела – с кръпки властта се опитва да запълни зейналите дупки във финансирането на сектора.” Така председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева коментира на пресконференция днес (31.10.2012 г.) проектобюджетът за земеделие.

Добрите перспективи отново се отлагат. След поредната трудна година за българското земеделие, която изпращаме, орязаните средства предвещават единствено нови  трудности и нерешени проблеми, заяви тя. 

В брифинга участваха и Красимир Вълев - председател на софийската организация на партията, и Свилен Радев – зърнопроизводител от Варненския регион.

Вместо обещания ускорен ръст на доходите в земеделския сектор, сме свидетели на ускорен спад на регистрираните земеделски производители, до които достига държавна и европейска подкрепа, каза Ставрева.

Къде е родното производство или пак властта ще се оправдава с пазарната икономика, пипат от Обединени земеделци. Малки и средни стопани фалират и напускат сектора. И  резултатът е – все повече внос на земеделска продукция, алармират от партията. Припомням, че именно  ПП Обединени земеделци предложиха 50% от стоките в големите търговски вериги у нас да бъдат родно производство. Така ще се пресече тенденцията да се превръщаме в пазар за чужда продукция.

От разпределението на скромните средства за земеделие става ясно, че властта действа спрямо браншовете на принципа „разделяй и владей”. Излишно се противопоставят зърнопроизводители на зеленчукопроизводители, заяви Петя Ставрева. Тя подчерта, че бюджетът трябва да гарантира предвидимост и устойчиво развитие на целия сектор.

Приветстваме отделянето на средства за животновъдството. На фона на трагичното положение, в което то се намира обаче, заделените средства няма да го спасят. Те са само пореден опит за неговата реанимация, която няма да пресече фалитите в бранша, смятат от партията.

Като “временно решение” земеделците посочиха и предвидените 73 милиона лева за тютюнопроизводителите. Необходимо е да се работи и за алтернативна заетост на населението, което се занимава с тютюнопроизводство, смятат от партията. От ГЕРБ продължават порочната политика на тройната коалиция да предлагат временни и частични финансови решения, отбеляза Ставрева.

В бюджета за 2013 г. няма заделени почти никакви средства за наука, изследователска дейност. Парите за Селскостопанската академия са крайно недостатъчни и закономерно ще доведат до отлив на научен потенциал, смятат от ПП Обединени земеделци.

Друга „дупка” в бюджета е липсата на достатъчно средства за заложената политика за хидромелиорации. Може ли с 13 млн. лева да се финансира трагичното състояние на напоителната инфраструктура и поддръжката на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите, попита риторично Петя Ставрева.

За пръв път от 2007 г. няма да има национални доплащания към директните плащания. Това означава, че българското правителство няма да подкрепи с нищо от националния бюджет земеделците, които обработват българската земя, бе заявено още на брифинга. 

Националните доплащания не са само за зърнопроизводителите, а за всички български фермери, припомниха от партията.

Зад цифрите трябва да има цели, дългосрочна стратегия, а не политика на парче,  на принципа „проба-грешка”. Обединени земеделци се обявиха срещу противопоставянето на браншовете, заложено в проектобюджета - „тука има” за животновъдите, „тука няма” за зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителят Свилен Радев апелира за законодателни промени, които да регулират поземлените отношения у нас.

Красимир Вълев, зам.-председател на първата комисия по досиетата, представи позиция на партията срещу опитите за реабилитация на тоталитарната държава в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.