1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пием мляко вече 6000 години

Пием мляко вече 6000 години

Първото пряко доказателство са получили учени от университетите в Женева и Цюрих

Вече 6 хиляди години хората пият мляко. Това установиха учени от университетите в Женева и Цюрих, изследвали зъби, извадени при археологически разкопки в Африка. Изненадващото в случая е, че според всички досегашни научни данни, тогавашните хора са имали непоносимост към лактозата.
 
Преди 6 хилядолетия хората не са познавали понятието "зъбна хигиена" и със сигурност са страдали от лошите си зъби. Кариес, болки и зъбен камък. Именно този зъбен камък сега е източник на нови знания, тъй като в неговия състав днешните учени откриват следи от храните, които са консумирали нашите прадеди.
 
Швейцарският екип, проучил открити при разкопки в Судан и Кения зъби, стига до заключението, че племената отпреди 6 хиляди години, са яли млечни продукти. От извлечените от зъбния камък млечни протеини става ясно, че е приемано козе мляко. Това е първото пряко доказателство, досега науката е разполагала само с пещерни рисунки или със следи от млечни мазнини, останали по стените на праисторически керамични съдове.
 
Генният анализ на африканските находки показва, че по онова време представителите на тези народи не са разполагали с гена, който да им позволи да консумират прясно мляко. Затова се предполага, че те са го изчаквали да ферментира, т.е. правели са си кисело мляко, което съдържа по-малко лактоза и е по-лесно смилаемо.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.