По-голяма част от земеделските субсидии ще се придвижва към страните от Централна и Източна Европа

Плащанията за фермерите на Запад ще бъдат намалени с около 7%

Все по-голяма част от земеделските субсидии ще се придвижва към страните от Централна и Източна Европа. Плащанията за фермерите на Запад, като тези във Франция например, ще бъдат намалени с около 7%. Това заяви в интервю за EurActiv еврокомисарят по селското стопанство Дачиан Чиолош.

Повод бяха обявените вчера предложения на Брюксел за законодателни промени в общата селскостопанска политика (ОСП). В тях се предвижда новите държави членки да получат "по-справедлив" дял от общата сума в бюджета за земеделски плащания.

Чиолош отказа да уточни колко по-малко ще получава фермер от Франция и колко повече беден латвийски фермер. Той обаче отбеляза, че намаляването на плащанията за по-старите държави членки на ЕС, "няма да бъде толкова важно".

"Нямам точните цифри, но, да кажем, някъде между 1 и 7%. Минималният дял ще е 1% за страните, които получават най-много плащания, максималното намаление ще е около 7%", поясни той. Чолош призна, че промените ще отнемат повече време за селските стопанства на изток заради необходимостта от баланс в разпределението на цялостния бюджет между държавите членки.

В страна като Латвия разликата ще се почувства бързо. Според предложението на Брюксел  плащанията за хектар там може да се повишат от 87 евро през 2013 г. до 140 евро през 2020 г., обясни Чолош.

При други нови държави членки като Унгария и Словения обаче няма да има никакво увеличение в дела им, защото техните плащания са вече по-високи от 90% от средното ниво в ЕС, уточни той. В крайна сметка това какво ще получава един фермер ще зависи и от преразпределението между държавите членки, допълни Чиолош.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар