1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. По света има 9 000 непознати видове дървета

По света има 9 000 непознати видове дървета

В латиноамериканските джунгли растат около 40% от неоткритите видове

На нашата планета има повече от 73 000 видове дървета, от които над 9 000 все още не са познати на науката. До този извод стига международен екип изследователи, според които броят на видовете е с 14 % по-голям, отколкото се смяташе досега.
 
Най-голямото разнообразие на дървесни видове е в Южна Америка, където виреят 43% от всички досега познати видове. На второ място е Евразия с 22 на сто, следват Африка с 16, Северна Америка с 15 и Океания с 11%.
Освен че е начело по брой познати видове, Южна Америка най-вероятно е и родината на най-много неизвестни досега дървета, смятат учените и посочват, че в латиноамериканските джунгли растат около 40% от непознатите досега видове дървета. Те се намират както в тропическите гори по поречието на Амазонка, така и в Андите на височини между 1000 и 3500 метра.
Учените предполагат, че две трети от непознатите видове спадат към редките и растат само в определени региони, където са ендемични.
 
С помощта на новосъздадения списък учените се надяват още по-добре да проследят механизмите на еволюцията в биологичното разнообразие на Земята. Списъкът ще помогне и за опазването на застрашени от изчезване видове. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.