1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „Позеленяването” на ОСП се очертава като основна „ябълка на раздора”

„Позеленяването” на ОСП се очертава като основна „ябълка на раздора”

Мнозина парламентаристи смятат, че е необходимо съобразяване на екологичните изисквания с конкретните условия в различните държави

Броени месеци преди предполагаемия край на дискусиите около предложената от ЕС нова ОСП споровете по нея са все така ожесточени и точките на сближаване на позициите – твърде малко. Извън кардиналния спор за това какъв да бъде бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г., а оттук и каква част от него да бъде заделена за общата аграрна политика, „позеленяването” на тази политика се очертава като основна „ябълка на раздора”.

Въпросът не е лесен за решаване. Във времена на растящо търсене на храни в света и постоянни резки колебания в цените им, земеделското производство заслужава повече от всякога да бъде подпомагано. „5-те десетилетия на изобилие и стабилност на пазара на храните свършиха, навлязохме в ерата на недостига”, казва в тази връзка Паоло ди Кастро, председател на Комитета по земеделие към Европейския парламент. Според него, хранителната сигурност ще бъде възлов проблем на новото хилядолетие. Как обаче производството на повече земеделски продукти да се съчетае с изискванията за внимание към околната среда в земеделските райони? Което пък от своя страна ще гарантира устойчиво земеделие в дългосрочен план. Въпросът е горе-долу как да стане така, че и вълкът да е сит, и агнето цяло, отбелязва БНР.

Въвеждането на изискване за 30 процента „позеленяване” при директните плащания и 25 процента при програмите за развитие на селските райони е опит за постигане на точно това трудно равновесие. Къде ще бъде намерена равновесната точка, ще разберем в края на продължаващите преговори между привърженици на напълно противоположни позиции. Мнозина парламентаристи смятат, че е необходимо съобразяване на екологичните изисквания с конкретните условия в различните региони и държави.

"Тези 30 процента, които свързват директните плащания с критериите за опазване на околната среда, са за нас много висок процент" – казва българската евродепутатка Мария Габриел, която е член на Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.