1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предприети са превантивни мерки за намаляване риска от наводнения

Предприети са превантивни мерки за намаляване риска от наводнения

ДАМТН следи за безопасната техническа експлоатация на язовирите

Министърът на икономиката Емил Караниколов с писмо до областните управители, кметовете на общините, „Напоителни системи“ и „Земинвест“ е разпоредил да се предприемат всички необходими превантивни мерки за осигуряване безопасността на хората, безопасната техническа експлоатация на язовирите, недопускане на аварии и намаляване риска от наводнения.

При възникнали аварийни ситуации собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях е необходимо веднага да уведомят Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, кмета на общината, „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и органите на МВР и басейновата дирекция.

Мерките са във връзка с метеорологичната прогноза за очаквани по-големи количества валежи в следващите дни и по-голям приток на водни маси в язовирите, както и повишаване на нивата на някои реки в резултат на евентуално изпускане на води от язовирите. При аварийни ситуации ще се активизира кризисният щаб на ДАМТН и ще се предприемат съвместни действия с всички отговорни институции, с което  ще се гарантира защитата на  живота и здравето на населението и ще се избегне потенциалната опасност от наводнения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.