1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предстои преразпределяне на средствата по ПРСР

Предстои преразпределяне на средствата по ПРСР

Целта е максимално да се усвояват парите по програмата

Да се преразпределят средствата за отделните мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и от едни мерки пари да бъдат пренасочени към други. Това е изводът от направената междинна оценка на досегашното действие на програмата. Така например, от ДФ „Земеделие“ ще предложат ресурси да бъдат взети от 311 мярка, която е за разнообразяване на неземеделски дейности, но интересът към нея е много слаб. Досега по нея са подадени заявления за 47 млн. евро, при планиран бюджет от 142 млн. и затова оттам има възможност да бъдат взети около 50 млн. евро. Още близо 100 млн. евро могат да бъдат освободени и от 141-ва мярка – за полупазарните стопанства, както и 27 млн. евро от 611-та мярка – тя е за националните доплащания към директните плащания. Други 20 млн. евро пък ще дойдат от мярката за първоначално залесяване на неземеделски земи (223-та), интересът към която също не е особено голям. Сред мерките с излишък е и 122-ра – за подобряване на икономическата стойност на горите – там подадените заявления са само за 0,3 млн. евро, докато бюджетът ѝ е за 24 млн. евро, така че това дава възможност да бъдат извадени от нея 10-12 млн. евро. Тъй като вече сме в средата на програмния период, обучителната мярка – 111, също може спокойно да бъде свита с около 15 млн. евро.

Така, ако предложението бъде одобрено от Брюксел, освободените средства могат общо да достигнат 300 млн. евро. Те ще отидат към атрактивните мерки, където заявленията надхвърлят планираното. Сред тези, които „ще се облажат“, най-вероятно ще са 112-та – тя е за младите фермери, и би могла да получи 60-70 млн. евро от освободените по този начин ресурси. Други 15 млн. пък могат да отидат в 114-та мярка – тя е за консултантски услуги, а „горещата“ 121-ва може би ще получи най-голям пай: около 200 млн. евро, а може би и повече. Целта на всичко това е парите по ПРСР да бъдат оползотворени по най-оптималния начин. Какъв ще е обаче крайният резултат – ще стане ясно през февруари.

Междинната оценка за досегашната работа по програмата е положителна, обявиха от фонд „Земеделие“. Над 12 хил. са подадените до момента заявления. Обработени към момента са близо 10 хил. от тях. Над 9 хил. са одобрените, 7141 – заявките за плащания общо за 1 236 000 лв., от които 744 млн. лв. вече за изплатени, информира изпълнителният директор на фонда Светослав Симеонов. Това са плащания само по мерки, които касаят програмата, без агроекологичните плащания и доплащанията към директните плащания. Заедно с тях (близо 600 млн. лв.), всички изплатени до момента средства надхвърлят 1 млрд. лв.

Вижте видео...

 

Етикети ПРСР, оценка, ДФЗ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.