1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Преразглеждането на бюджета на ЕС не представлява заплаха за Общата селскостопанска политика

Преразглеждането на бюджета на ЕС не представлява заплаха за Общата селскостопанска политика

Допуска се средствата за селско стопанство да останат стабилни - около 55 млрд. евро годишно

Европейският комисар по земеделието Дачиан Чиолош заяви, че преразглеждането на бюджета на ЕС миналия месец не представлява заплаха за Общата селскостопанска политика (ОСП), съобщава „ИЮобзървър". Въпреки това в документа има много противоречиви фрази, добави комисарят. „Мисля, че в прегледа става ясно, че ОСП трябва да остане силна политика със силен бюджет", подчерта Чолош. „Не можем да намаляваме влиянието на обща политика, когато се нуждаем от силни общи инструменти на ниво ЕС".

Прегледът на ОСП, извършен миналия месец, намекна че бюджетът на политиката може да бъде съкратен, в съответствие с последните тенденции. „Общата селскостопанска политика е видяла серия от реформи ...размерът на средствата за политиката намалява устойчиво през последните години", пише в съобщение на ЕС след преразглеждането на бюджета. „Продължавайки тази тенденция, селското стопанство все още ще представлява значителни публични инвестиции".

В съобщението на Комисията относно реформите в ОСП се допуска, че средствата за селското стопанство ще останат стабилни - около 55 млрд. евро годишно, въпреки че представители на Генерална дирекция „Земеделие" на ЕК признават, че ще трябва да се борят с другите генерални дирекции, за да защитят тази сума.

На фона на напрежението в ЕК, страните членки също се готвят да се борят с институциите на ЕС за размера на бюджета на Съюза за периода след 2013 г., с който са свързани и разходите за ОСП.

Няколко правителства вече призоваха националните икономически мерки да бъдат прилагани на наднационално ниво. От своя страна Лондон настоява, че по-малкият размер на бюджета на ЕС може да даде по-добри резултати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.