1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пристигнаха първите бели щъркели

Пристигнаха първите бели щъркели

Снимка:

Всяка година над България прелитат над 250 хиляди щъркела, което е 75% от цялата Европейска популация на вида

Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта, в нашата страна пристигнаха първите бели щъркели. Още в началото на март бяха наблюдавани щъркели в Южна България, а към днешна дата има данни и за наблюдения в Северна България, съобщават от БДЗП.

„Най – интензивният прелет на щъркели ще е от средата до края на март, когато очакваме хиляди птици да преминат през нашата страна“, коментира Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). „Всяка година над България прелитат над 250 хиляди щъркела, което е 75% от цялата Европейска популация на вида.“

И през 2015 г. продължава VII Международно преброяване на белия щъркел. В България то се координира от БДЗП. Преброяването на белите щъркели е една от най-големите природозащитни кампании в света, включващ хиляди доброволци и експерти. То се прави веднъж на всеки 10 години в над 40 страни в Европа и Африка. При него се преброява цялата световна популация на този емблематичен и обичан от хората вид птица, тъй като щъркелът, който живее близо до хората, е индикатор за качеството на средата, която обитаваме и ние – чистота на водите и земеделските земи, наличие на стари дървета и др.

През миналата година над 250 доброволци, граждани и служители на БДЗП се включиха в инициативата, като успяха да преброят общо 1932 щъркелови гнезда от 45 общини в областите Русе, Велико Търново, Враца, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, София, Благоевград, Монтана и Кюстендил. Броят на успешно отгледаните малки беше 3923 през лятото на 2014 г.

Кампанията за преброяване на белия щъркел с участието на доброволци е част от проекта „Търсенето на щъркела: „Науката на гражданите“ в действие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Целта на проекта е да въвлече граждани и доброволци в научни дейности с природозащитен характер в рамките на 7-то Международно преброяване на белия щъркел и да повиши информираността и подкрепата за опазването на този вид.

Следете предстоящите дейности на сайта www.shturkel.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.