1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Продължаващи директни плащания с опростено прилагане предвижда ОСП 2014-2020 г.

Продължаващи директни плащания с опростено прилагане предвижда ОСП 2014-2020 г.

Снимка:

Готови ли сме да я прилагаме у нас дискутираха по инициатива на ”Клуб Инвестор”

Общият подход на Съвета на министрите по земеделие и рибарство по проекта за Регламент за директните плащания представи Десислава Кърчанова, началник отдел „Директни плащания ” в МЗХ, по време на дискусията „Готови ли сме да прилагаме Общата селскостопанска политика 2014-2020”, като част от традиционната инициатива ”Клуб Инвестор” на икономическия портал investor.bg.

На 19 март т.г. след продължителни преговори Съветът на министрите по земеделие на ЕС е постигнал Общия подход по законодателните предложения за ОСП за периода 2014-2020 г. Одобряването на обща позиция на Съвета е предпоставка за започване на преговорите в т.нар. Триалози между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламинт. Постигнато е споразумение, което е вписано в последния момент в заключенията на Съвета на ЕС. На пракитика то засяга процеса на сближаване между старите и новите страни, членуващи в ЕС, по думите на Кърчанова.

Според нея „всички държави членки с директни плащания на хектар под 90% от средната за ЕС стойност ще намалят с една трета разликата между настоящото си равнище на директните плащания и 90% от средната за ЕС стойност през следващия период. Сближаването ще се финансира от всички държави членки с директни плащания, пропорционално на тяхното отстояние от средната за ЕС стойност като процесът ще се осъществи в рамките на 6 години постепенно от финансовата 2015 до 2020 година.

До края на следващия програмен период 2014-2020 г. не трябва да има държава членка в ЕС, в която фермерите да получават по-малко от 196 евро на хектар, съобщи Кърчанова.

Общият подход предвижда опростено прилагане на директните плащания според презентацията на Кърчанова. България ще има право да прилага схема, базирана на площ, без да въвежда права за плащане до 2020 г. По този начин се спестява необходимостта земеделските производители да се адаптират към нова, по-сложна система и значително се съкращават административните разходи. С прилагането на схема без права на плащане отпада проблемът с референтната 2011 г. Ще може да продължи подпомагането на новоусвоени площи и всички новостартиращи земеделски производители.

На форума за готовността и възможностите ни за новите условия в земеделската политика на ЕС бяха поставени акценти върху реформата и новостите в ОСП 2014-2020 г., пазара и неговото влияние върху цените на земеделските земите и реколтата, ролята на комасацията в усвояването на средства.

В дискусията участваха Мария Габриел (евродепутат и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП) и представители на Министерството на земеделието и храните, Асоциацията на земеделските производители, BASF, Niva.bg, СиБанк и Риъл Булленд АД.

Вижте коментара на Валентина Спасова по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.