1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Проект превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество

Проект превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество

Изобретението ще бъде демонстрирано в България през пролетта на 2012 г.

Проектът Pavegen, който превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество, ще бъде демонстриран в България през пролетта на 2012 г., съобщи компанията Johnnie Walker, пише "Дневник". Pavegen е система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат стъпките на хората в електроенергия.

Изобретението е дело на 25-годишния англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му, още докато учи в университета. Повърхността на плочките е изработена от рециклирана гума, а основата – от над 80% рециклирани материали.

"Представете си, че, отивайки сутрин на работа, произвеждате чрез стъпките си светлина за прибирането ви вечер – обяснява изобретателят. Технологията трябва да вдъхновява хората, да ги накара да се замислят как живеят и да покаже какво е възможно в природосъобразния град на бъдещето. " Ако Pavegen събере стъпките на всички хора по света за един ден, това би било достатъчно да поддържа зареден един телефон за около 300 милиона години, изчислява компанията. Средностатистическият човек прави около 200 милиона стъпки през целия си живот.

Проектът е избран с гласуване във Фейсбук и чрез специално мобилно приложение между три идеи, предложени в инициативата Keep Walking на Johnnie Walker. Инсталацията Pavegen ще бъде представена в България през пролетта и ще може да бъде изпробвана в продължение на две седмици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.