1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Радослав Христов: Ще апелираме към земеделските производители да не прилагат тази наредба

Радослав Христов: Ще апелираме към земеделските производители да не прилагат тази наредба

Снимка:

Няма европейска държава в която да са монтирани фискални устройства на съдовете за зареждане на гориво на земеделските производители

Масови протести на земеделски производители във връзка с Наредба Н-18 за монтиране на нивомерни и фискални устройства на съдовете за съхранение на горива започнаха днес, 24 юли в цялата страна. В Стара Загора стотици трактори, камиони, водоноски, комбайни излязоха по пътищата за демонстративно зареждане. 

Според Радослав Христов бивш заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите няма европейска държава в която да са монтирани фискални устройства на съдовете за зареждане на гориво на земеделските производители.

"Горивата им ги признават по техни схеми, съгласно техните закони, но не с такава финансова тежест. Има си начин на отчитане на горивото когато го получават и от когото го получават, но не в момента на зареждане от техния резервоар на тракторите. Когато те получават горивото то е с платен акциз, с платено ДДС от там нататък държавата няма какво да губи" каза още Христов.

Ако влезе в сила Наредба Н-18 от НАЗ ще апелират към земеделските производители да не прилагат тази наредба, тъй като ще бъдат облагодетелствани определени фирми с определени суми, а ефект за фиска едва ли ще има.

Много от колегите не могат да си позволят тази финансова тежест. Има села при които на 30-40 км няма бензиностанция. По време на кампания, когато се работи на две смени това означава, че трябва по два пъти на ден да се изминава това разстояние за да се зареждат машините добави още Радослав Христов.

Как премина протеста в различните региони на страната гледайте в емисиите новини по телевизия Агро ТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.