1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Разследват източване от Държавния резерв

Разследват източване от Държавния резерв

Тонове сирене и кашкавал изчезнаха от склад в Хасково

Прокуратурата в Хасково започна разследване за длъжностно присвояване заради тоновете сирене и кашкавал на Държавния резерв, които изчезнаха от склад в Хасково, съобщи bTV. Продуктите се пазят за екстремни ситуации или като военновременни запаси и трябва да се поддържат непрекъснато в строго определени количества.

За последните пет години в Хасково това е първото разследване на източване от Държавния резерв. По сигнал от петък е направена проверка в склад на фирма в града и е установено, че липсват огромни количества от млечните продукти. "Още същата вечер дежурният прокурор е образувал досъдебно производство за длъжностно присвояване. Веднага са предприети процесуално-следствени действия от органите на полицията", поясни Цвета Пазаитова, говорител на Районната прокуратура в Хасково.

Според bTV, която цитира неназовани източници, "Българско сирене" - компанията, съхранявала запасите от сирене и кашкавал - е имала предписание да смени част от продуктите заради изтичащ срок на годност. Източниците твърдят, че тя е имала финансови затруднения и вероятно 35-те тона липсващи млечни продукти са били продадени. Управителят на фирмата, Христо Овчаров, не е бил открит за коментар.

Полицията извърши повторен оглед, който потвърди липсите. Властите са направили необходимото, за да недопуснат незаконно изнасяне на останалите продукти.

Договорът между фирмата "Българско сирене" и Резерва е сключен през 2008 г. и е подновен с анекс през 2011 г. В 35 бази в страната има такива складове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.