1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Речните нива няма да се променят

Речните нива няма да се променят

През следващите дни валежи не се очакват

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН), днес, 25 декември в събота и неделя, валежи не се очакват.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Колебанията на нивата в долното течение на р. Огоста и река Марица са вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества в долните течения на р. Огоста и р. Провадийска, в средното и долното течение на р. Марица са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води е водното количество в средното течение на р.Искър и р. Черни Вит.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

  • Дунавски басейн: колебания на речните нива са от - 26 см до + 30см
  • Черноморски басейн: нивата са останали без изменение
  • Източнобеломорски басейн: колебания от - 17 см до + 10 см
  • Западнобеломорски басейн: колебания от - 5 см до + 4см

Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества днес ще бъдат под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 25, 26 и 27 декември, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водното количество на 25, 26, 27 и 28.12 ще бъде около средно многогодишната стойност, а нивата плавно ще се понижават.

Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без изменение.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива на реките ще останат без съществена промяна. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейните на реките Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без съществено изменение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.