1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. РИБИ

РИБИ

Снимка:

Рибите са разпространени навсякъде по света. Можем да ги видим от най-горещите места до най-студените океани. Имат различна форма и размери. Дишат с хриле. Често отварят и затварят устата си и така водата влиза и излиза през хрилете, като в тялото на рибата влиза кислород, взет от водата.

Рибите имат и един по-специален орган - страничната линия. С него те се ориентират във водата и не се блъскат в заобикалящите ги предмети. Страничната линия е линия, простираща се от края на хрилете до началото на опашката. При някои видове риби тя е непълна или прекъсната, а при други е възможно изцяло да липсва. Рибите имат нос т.е. имат обоняние и освен това могат да виждат и на тъмно.

Средството, с което рибите плуват са тялото и перките. Перките могат да са чифт или единична перка. Рибите имат специален мехур, който им помага да се издигат във водата. Храната им може да бъде както растителна така и животинска. Вида на водната среда има някои особености, които са се отразили върху строежа и живота на рибите – риби живеещи в сладки и солени води. Освен солите, важни за живота на водните обитатели са различните количества на разтворените във водата органични вещества.

Най- разпространените риби у нас са пъстървата, мряната, каракуда, костур, шаран, паламуд, скумрия, сом. Пъстървата и мряната живеят в горните течения на реките, където температурата е по-ниска и водата е по-богата на кислород. За тези два вида риби горските потоци и реки са техен дом, могат да виреят само в чиста вода и ако изчезнат, това означава, че водата е замърсена. Пъстървите могат да плуват срещу течението, хвърлят хайвера си в горната част на реките и ако на пътя им има праг или друго препятствие, правят скокове във въздуха за да ги преодолеят. Тя е хищна риба, която се храни с мухи, червеи и често в менюто ѝ се включват по-малки рибки. Тя е обект на спортен риболов. Месото на Балканската пъстърва се слави с отличните си вкусови качества, поради което се смята за деликатес сред останалите речни риби.

В долните течения и във водните обекти като язовири и езера, където движението на водата не е голямо се среща шаран. Шаранът е сладководна риба Той е всеяден, като в ранна възраст се храни с планктон и с увеличаване на теглото, преминава към консумиране на различни бентосни организми. По-големите риби ядат и малки рибки поради неспособността да си осигуряват необходимото количество храна. Размножава се през пролетта. В нашите води той намира отлични условия за размножаване и живот. Днес шаранът се отглежда често в язовири и други водоеми. През май и юни по камъни и водни растения женските шарани хвърлят хайвера си, както една риба може да хвърли до 500 000 хайверни зрънца. Малките рибки се отглеждат в плитки, обрасли с растителност басейни. През есента се преместват в по-дълбоки басейни за презимуване. Тук, заровени в тинята са защитени от студа. Теглото на един две-три-годишен шаран достига средно три килограма.


Материалът е част от поредицата интересни факти за гората и природата, за популярни и не толкова популярни растения и животни, обитаващи нашите гори. 

Изпълнителна агенция по горите стартира информационно-образователна инициатива „Учим и знаем за българската гора“, ориентирана към ученици от трети до шести клас.   

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.