1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Роботизираните косачки убиват таралежи

Роботизираните косачки убиват таралежи

Според природозащитниците твърденията на производителите, че модерните роботи за косене имат сензори, с които разпознават препятствия и ги заобикалят, не отговарят на истината

Колкото и да са удобни, роботизираните косачки имат един голям недостатък – те много често се превръщат в смъртоносна заплаха за таралежите. За това предупреждават от швейцарското дружество за защита на животните.
 
Автономните косачки буквално прегазват таралежите и ги разкъсват на парчета, тъй като при наближаваща опасност животните не бягат, а се свиват на кълбо и остават на мястото си. Затова от дружеството препоръчват ползването на тези машини да става само през деня, когато таралежите се скриват в дупки. Освен това пускането на косачките винаги трябва да става под надзор. Най-добре е грижите за тревните площи да бъдат сведени до минимум, тъй като една перфектно окосена морава няма полза за околната среда. От друга страна оставените в естествен вид зелени площи предлагат храна, скривалище и сигурност за множество малки организми.
 
Според природозащитниците твърденията на производителите, че модерните роботи за косене имат сензори, с които разпознават препятствия и ги заобикалят, не отговарят на истината. При проведен от тях тест с 18 различни модела те са установили, че нито един робот не е разпознал поставените трупове на животни, умрели от естествена смърт. Само седем от роботите са спрели ротацията на остриетата, но след като са докоснали животното. При останалите модели нараняванията са значителни – от охлузвания, прорезни и прободни рани, до отрязани крайници и глави. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.