1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Сателитният интернет пречи на прогнозите

Сателитният интернет пречи на прогнозите

Около Земята в момента се движат близо 3500 спътника

Сателитният мобилен интернет, предоставян на Украйна и други държави с лошо или несъществуващо наземно покритие, причинява смущения, които изкривяват метеорологичните данни и затрудняват прогнозите. За това предупреждават нидерландски синоптици.
 
Около Земята в момента се движат близо 3500 спътника, свързани с повече от 1 милион наземни станции, които дават достъп до интернет. Излъчваните от тези наземни станции сигнали обаче се приемат от метеорологичните сателити, които ги интерпретират погрешно.
 
Това води дотам, че спътниците на синоптиците се затрудняват да измерват температурите, движенията на въздушните маси, влажността и въздушното налягане на местата, където има голяма концентрация на приемници за интернет, сочат анализи на експерти от Кралския нидерландски метеорологичен институт. Те са установили, че техните спътници „виждат“ една такава сателитна чиния като светла точка и я оприличават на водна пара. 
Проблемът се състои в това, че засега няма метод, който да позволява тези смущения да бъдат филтрирани, единствената възможност е синоптиците изобщо да не включват местата с фалшива пара в своите прогнози. Но колкото повече сателитни чинии за интернет има в един регион, толкова по-неточни стават прогнозите за времето.
 
Нидерландските учени се опасяват, че трудностите ще се увеличат, особено ако се изпълнят плановете за пускане на повече от 40 хиляди малки сателити за интернет. Недоволни от ситуацията са и астрономите, тъй като изкуствените спътници препречват гледката към звездите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.