1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Селскостопанската политика да остане на ниво ЕС, призова Комитетът по регионите

Селскостопанската политика да остане на ниво ЕС, призова Комитетът по регионите

Плащанията за фермерите трябва да бъдат по-справедливи и фокусирани върху местните изисквания

Плащанията за фермерите трябва да бъдат по-справедливи и фокусирани върху местните изисквания. Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъде по-честна, призоваха от Комитета по регионите в свое мнение относно новата политика. Мнението беше одобрено на пленарна сесия на комитета и е изготвено съгласно искането на комисаря по селскостопанската политика Дачиан Чолош за сътрудничество на организациите за изготвянето на една от най-спорните и най-скъпите политики в Европейския съюз.

„На първо място ясно е, че ОСП ще трябва да остане политика на ниво ЕС - Комитетът се противопоставя на всички призиви за ренационализация на селскостопанските плащания, които се чуват от страна на някои държави-членки", коментира докладчикът по темата Рене Сушон, бивш министър на земеделието на Франция.

От Комитета настояват първо да бъдат определяни целите на ОСП, а едва след това - да бъде определян бюджет на политиката. На трето място предложението на комитета да средствата, отпускани по тези програми да бъдат насочени към финансиране на модерното земеделие, което инвестира в органична продукция и прилага техники, които защитават околната среда, обясни Сушон. Той подчерта още, че е необходимо ОСП да се приспособява към специфичните нужди на всеки регион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.