1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Шест сорта ГМ царевица очакват одобрение от ЕС

Шест сорта ГМ царевица очакват одобрение от ЕС

Вероятно това ще се случи преди края на лятото

Страните членки на ЕС отново не са постигнаха съгласие, относно плановете да се разреши вноса на пет нови сорта ГМО царевица в ЕС и да се поднови одобрението за друг, съобщават международни агенции.

Независимо, че Европейската организация за безопасност на храните (EFSA) вече е дала позитивна оценка, от здравна и екологична гледна точка, за някои сортове, държавите членки все още не могат да покажат квалифицирано мнение „за” или „против”.

Пет от шестте сорта ГМ царевица са резултат от конвенционално смесване на ГМ видове царевица, които вече имат разрешение на внос в ЕС. Това са Dow AgroScience’s 1507x59122; 59122x1507xNK603 на Pioneer; Monsanto’s MON88017xMON810 и MON89034xNK603 и Bt 11 x GA 21 на Syngenta.

Подновено одобрение е поискано за сорт Bt 11 на Syngenta.   

През април, девет страни членки, сред които Латвия, Литва, Словения, Полша и Унгария отхвърлиха предложението за одобрение на MON89034xMON88017 и Bt11xGA21, докато други 11 страни членки подкрепят внасянето в търговската мрежа на два от сортовете. Подобна е била ситуацията и при одобрението на други сортове по-рано тази година.

Шестте досиета ще бъдат върнати до Европейската комисия, където трябва да бъдат подпечатани. Източници сочат, че срокът все още не е уточнен, но досиетата най-вероятно ще бъдат приключени преди края на лятото.

На среща на министрите Европейският комисар по здравни въпроси Джон Дейл припомни предишните обсъждания на страните членки, относно риска за фуражите, и че това налага ускоряване на процедурите по разрешаване на ГМ фуражи.   

Повече за Генетично модифицираните организми може да прочетете в рубрика Актуално на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.