1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ще могат ли протеините, добити от насекоми, да заместят соята във фуражите

Ще могат ли протеините, добити от насекоми, да заместят соята във фуражите

Този въпрос си задават все повече стопани в Европейския съюз

Ще могат ли протеините, добити от насекоми, да заместят соята във фуражите за птицевъдството? Този въпрос си задават все повече стопани в Европейския съюз. Тe искат по-голяма независимост от вносната соя и устойчиво изхранване във фермите.

Сред пионерите в търсенето на алтернативи е голяма германска компания за производство на пилешко месо, която разполага с няколко птицеферми, както и със собствени преработвателни мощности. В сътрудничество с канадска компания, германците провеждат няколко научни проекта, за да изследват доколко е възможна замяната на соевите белтъчини с такива от насекоми.

Проучванията трябва да покажат как да изглеждат бъдещите фуражни смески, за да не навредят на здравето на птиците. Засега не е ясно кога и в какви обеми произведените от ларвите на мухи протеини ще бъдат използвани в стопанствата.

В Канада ларвите се отглеждат в контролирана среда върху събрани в близката околност хранителни отпадъци. След като достигнат определена големина и превърнат отпадъците в белтъчини, мазнини и енергия, ларвите се изсушават и смилат на гранули, които могат да се примесят към стандартните растителни фуражи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.