Ще могат ли протеините, добити от насекоми, да заместят соята във фуражите

Този въпрос си задават все повече стопани в Европейския съюз

Ще могат ли протеините, добити от насекоми, да заместят соята във фуражите за птицевъдството? Този въпрос си задават все повече стопани в Европейския съюз. Тe искат по-голяма независимост от вносната соя и устойчиво изхранване във фермите.

Сред пионерите в търсенето на алтернативи е голяма германска компания за производство на пилешко месо, която разполага с няколко птицеферми, както и със собствени преработвателни мощности. В сътрудничество с канадска компания, германците провеждат няколко научни проекта, за да изследват доколко е възможна замяната на соевите белтъчини с такива от насекоми.

Проучванията трябва да покажат как да изглеждат бъдещите фуражни смески, за да не навредят на здравето на птиците. Засега не е ясно кога и в какви обеми произведените от ларвите на мухи протеини ще бъдат използвани в стопанствата.

В Канада ларвите се отглеждат в контролирана среда върху събрани в близката околност хранителни отпадъци. След като достигнат определена големина и превърнат отпадъците в белтъчини, мазнини и енергия, ларвите се изсушават и смилат на гранули, които могат да се примесят към стандартните растителни фуражи.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.