1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Швейцарски грюер е най-доброто сирене в света

Швейцарски грюер е най-доброто сирене в света

Определянето на победителя не е лесна задача

4434 различни сирена от 42 държави се включиха в 34-тото издание на Международния конкурс за най-добро сирене, проведен тази година в град Нюпорт в Уелс. Победител стана грюер, произведен от малка селска мандра в швейцарския кантон Берн.
 
Всяка година конкурсът протича в няколко етапа, при които журито, съставено от 250 дегустатори от цял свят, отсява претендентите. До полуфинала, наречен „супер златен“, стигнаха 98 кандидата, а за финала се класираха 16. 
 
В заключителната си оценка журито описва грюера от село Фордерфултиген като „наистина изискано, ръчно изработено сирене, което се топи на езика и има нотки на билки, плодове и кожа. Сирене с много вкус и букет." Грюерът се прави от сурово краве мляко и в зряло състояние е леко ронливо, средно до твърдо сирене с малки дупчици. В Швейцария се произвежда предимно в немскоговорящата част и притежава защитено географско обозначение. Подобно сирене се прави и в алпийските региони на Франция.
На второ място тази година се нареди италианско сирене горгондзола, което е меко и с благородна плесен.
 
Определянето на победителя не е лесна задача, особено на предпоследния етап, когато трябва да се посочат финалистите, споделят членове на журито. Работата им започва с разопаковане на претендентите, подредени на 98 маси.
 
Сред тях имаше гигантски пити, застанали до малки меки блокчета кози сирене. Имаше извисяващи се сини, плоски кремави медальони и внушителни плочи чедър. Имаше сирена във формата на вещерски шапки и цветя, сирена, увити в листа от коприва или покрити с пепел. Имаше обикновени, прости сирена. Имаше сирена, наподобяващи торти, богато гарнирани с плодове, както и такива в бели, оранжеви, сини и лилави окраски. А едно изглеждаше като нарисувано от абстрактния експресионист Джаксън Полък. Сред звездните участници имаше и 39 украински сирена, въпреки че страната не успя да организира конкурса, както беше предвидено. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.