1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Специално обучени кучета спасяват световно застрашени лешояди от отрови

Специално обучени кучета спасяват световно застрашени лешояди от отрови

Проблемът с нелегално използване на отрови е разпространен в почти цяла Европа

Между 25 и 26 май в Гърция ще се проведе Балканска работна среща, посветена на борбата с отровите. На събитието ще присъстват партньорите по LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“, в който Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е водещата организация.

Целта на работната среща е да представи добри практики в борбата с една от най-големите заплахи за оцеляването на световно застрашения египетски лешояд – отровите, и ще се демонстрира работата на двата специално обучени в рамките на проекта екипи с кучета за борба с отровите в Гърция. 

Проблемът с нелегално използване на отрови е разпространен в почти цяла Европа, като най-голям е делът на Средиземноморските страни. Специално за Гърция поставянето на отровни примамки е широко разпространена незаконна практика, заради която загиват световно застрашени видове като царския орел и египетския лешояд. Хората използват този метод най-вече, за да контролират броя на хищни видове, които оказват отрицателно влияние върху човешките дейности като животновъдство, пчеларство, лов, но е често срещан метод, използван в случаите на лични конфликти, които посягат към отрови като начин за отмъщение. Отровните примамки и отровените животни представляват сериозна опасност за хищните птици и особено за лешоядите, които са естествени санитари в природата и унищожаването на трупове, които пренасят болести и зарази, е техен начин на живот.

Успешна практика в противодействието на отровите е използването на специално обучени кучета в търсенето и намирането на отровни примамки и отровени животни, като по този начин се осигурява тяхното премахване от дивата природа и се предотвартяват последващи отравяния на други животински видове. От малко повече от година в рамките на проекта „Помощ за египетския лешояд“ действат два такива екипа с кучета за борба с отровите в Гърция, които само за 10 месеца извършват над 90 проверки, покриват над 200 км територии и  откриват 27 трупа на отровени животни и над 10 кг отровни примамки.

В България тази заплаха за дивия свят основно се свързва с умишленото тровене на бездомни кучета, чакали, лисици и други дребни хищници, както и с изхвърляне в природата на опаковки и остатъци от третирани семена за сеитба, на остатъци от отровни третирани с пестициди семена (слънчоглед, царевица и други), което е потенциална отрова за бозайници, птици и насекоми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.