1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стадото тарпани в Източните Родопи се увеличи с още едно конче

Стадото тарпани в Източните Родопи се увеличи с още едно конче

Общият брой тарпани е вече 17

Ново конче се роди наскоро в стадото диви коне тарпани в Източните Родопи. Малкият Начко и неговата майка Нупта се чувстват добре.

Това е третото конче, което се роди тази година в стадото диви коне. Въпреки топлото време и продължителната суша конете са в много добро състояние. Общият брой тарпани в Източните Родопи е вече 17.

Проектът „Новото тракийско злато“ успешно провежда първото в България възстановяване на тарпани, диви коне, живели преди столетия в Европа.

Първите 12 тарпана пристигнаха от Холандия в началото на септември 2011 и бяха заселени в Източните Родопи. Тарпаните живеят в района на изоставеното село Сбор, община Крумовград. Ролята им в природата на Източните Родопи е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Адаптацията им върви успешно.

Виж тук повече за работата на НТЗ по възстановяването на тарпани в България

За проекта „Новото тракийско злато“

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

 „Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.