1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стотици хиляди растения - с двойници

Стотици хиляди растения - с двойници

Около 600 хил. вида, документирани като "нови" от ботаниците, са всъщност дубликати на вече категоризирани растения

Стотици хиляди растения са "двойници" на други видове, твърдят учени. Изследователите са ги "изтрили" от списъка на флората след най-подробнaта правенa досега оценка. Проектът по категоризацията е дело на учените от Кралската ботаническа градина (Kew.org). Той е продължил близо три години и в него са имали принос около 200 правителства по света.

Според учените около 600 хил. вида, документирани като "нови" от ботаниците, са всъщност дубликати на вече категоризирани растения. Доматът например има 790 имена, а дъбът и разновидностите му - 600. Това означва, че докато преди ботаниците смятаха, че има над 1 млн. цъфтящи растения, цифрата е по-скоро около 400 хил.

Според тях информацията е жизненоважна за всяка организация или изследовател, който се занимава с "икономически значими" насаждения, като тези за прехрана или лекарства. Като цяло, всяко растение има между две и три имена, което не звучи обезпокояващо, но прави трудно намирането на информация за него, особено ако то бъде търсено само по едното си известно име.

Досега учените са идентифицирали 301 хил. общоприети вида и 480 хил. алтернативни названия - остава да преценят как стоят нещата при още 240 хил. Пълните резултати ще бъдат публикувани до края на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.