1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тази седмица в Агрофорум: Отварят мерки от ПРСР за подкрепа и инвестиции

Тази седмица в Агрофорум: Отварят мерки от ПРСР за подкрепа и инвестиции

Нови разработки в селекцията увеличават добива

Еврофондовете допринесоха за постигане на добри условия за промишлено производство на консервирани плодове и зеленчуци, за въвеждане на нови технологични линии и процеси. Доста инвестиции с пари по мерките от ПРСР са направени за покриване изискванията за качество и безопасност на храните. 
 
Милиардите от еврофондовете за земеделие допринесоха най-вече за развитие на зърнопроизводството и в много малка степен за животновъдството, което преобладаващо изостава. Все още много от овце - и козефермите доят ръчно. Това заяви Янка Попова от националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Според нея новата ОСП трябва приоритетно да насочи средствата към най-уязвимите сектори.
 
Инвестиции в млечния сектор и в производството на качествени млечни продукти – една тема, която винаги е на дневен ред. Какви са заключенията на млекопреработвателния бранш в края на настоящия програмен период. 
 
Какво предстои за малките стопани през 2020 г. Безспорно те създават поминък и качествена продукция, която получи реабилитация през последните години и в големите търговски вериги. 
 
Нови слънчогледови хибриди, устойчиви на мана и синя китка. Това са последните разработки на селекционерите, с които се надяват да повишат сигурността при производството на маслодайната култура. Концептуални разработки има и при царевицата, за да се оптимизира добивът. Това бяха темите на семинар, посветен на пролетната кампания с цел рентабилно производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.