1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Технологичен проект превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество

Технологичен проект превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество

Изобретението Pavegen ще се реализира у нас през пролетта на 2012 г.

Johnnie Walker ще реализира през пролетта на 2012 г. у нас новаторския технологичен проект Pavegen, който превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество. С над 40 млн. крачки, събрани във Фейсбук и със специално разработеното приложение за iPhone, българите избраха технологичното решение от трите предложения в проекта Keep Walking.

"Pavegen е гениална идея, която показва как с действията си можем да допринесем за по-доброто бъдеще. Изключително съм доволен, че проектът победител е избран с над 50% от крачките на всички българи, които се включиха в проекта”, сподели посланикът на проекта Keep Walking за България режисьорът Явор Гърдев.

Pavegen е система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат стъпките на хората в един неизчерпаем източник на електроенергия. Изобретението е дело на 25-годишния англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му, още докато учи в университета. 100% от повърхността на плочките е изработена от рециклирана гума, а основата - от над 80% рециклирани материали. Технологията на Pavegen печели много награди, номинирана е и за "Продукт на годината" във Великобритания наред с разработки като iPad на Apple.

"Представете си, че, отивайки сутрин на работа, произвеждате чрез стъпките си светлина за прибирането ви вечер. Технологията трябва да вдъхновява хората, да ги накара да се замислят как живеят и да покаже какво е възможно в природосъобразния град на бъдещето", споделя Лорънс.

Изчисленията показват, че ако Pavegen събере стъпките на всички хора по света за един ден, това би било достатъчно да поддържа зареден един телефон за около 300 милиона години. Средностатистическият човек прави около 200 милиона стъпки през целия си живот. А ако всяка стъпка произвежда енергия?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.