1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тиква над 1 тон спечели европейски шампионат

Тиква над 1 тон спечели европейски шампионат

Трима белгийци спечелиха тазгодишното издание на европейското първенство за най-голяма тиква. Събитието се проведе за пореден път в парка на бароковия дворец в град, близо до Щутгарт.

Най-голямата тиква с тегло 1013 килограма представи белгиецът Марио ван Геел. На второ и трето място се наредиха оранжевите великани, отгледани от негови съграждани – съответно по 979 килограма и 860 килограма за миналогодишния победител. И тримата градинари са от малко градче край Антверпен.
Тазгодишните постижения са много добри, но изостават спрямо световния рекорд, поставен преди три години от друг белгиец. Тогава той отгледа същински гигант с тегло 1190 килограма.
На четвърто и пето място тази година следват италианец и австриец, а за германския шампион остана шестата позиция с 681 килограма.
Всяка година градчето се превръща в европейска столица на тиквите. В бароковите градини около двореца посетителите могат да видят близо 450 хиляди екземпляра от над 600 различни сорта, от които са издигнати герои от приказки и легенди – еднорог, Медуза и покемони. Фестивалът продължава до 3 ноември, като предлага не само цели и сурови тикви, но и безброй кулинарни специалитети, както и съревнования по изработване на тиквени фенери.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.