1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Цветан Димитров: На 17 ноември се очаква ЕК да обяви в свое комюнике основните идеи на новата ОСП

Цветан Димитров: На 17 ноември се очаква ЕК да обяви в свое комюнике основните идеи на новата ОСП

Снимка:

България има изключителния шанс да определя съдбата си в областта на земеделието

За първи път България може да е фактор за определяне на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, каза на кръгла маса зам.-земеделският министър Цветан Димитров. „Имаме изключителния шанс и ние да сме едни от тези държави, които могат да определят съдбата си в областта на земеделието”, посочи при откриването на кръглата маса зам.-министърът. По думите му дебатът по новите параметри на ОСП е започнал преди една година на европейско ниво.

В земеделското министерство на този етап са получени много предложения, допълни той. На 17 ноември се очаква ЕК да обяви в свое комюнике - съобщение основните идеи на новата ОСП, които са събрани и лансирани от различни държави членки в един много широк вариант, съобщи Димитров. ЕК предлага три варианта – първият е запазване на сегашното положение като параметри, той обаче не е адекватен, смята зам.-министърът – например борбата с климатичните промени и „зелените” предизвикателства. Вторият вариант е отпадане на директните плащания, има група държави, които казват, че тези пари могат да бъдат насочени към други сектори с по-голяма обществена полза. По-малко привърженици са на тази теза. Третият вариант, който съвпада и с българската позиция, е изравняване на субсидиите, без условности и отделяне на допълнителен пакет от субсидии, които да бъдат „заслужени”, обясни Димитров.

Зам.-министърът каза, че България като 40 % заета от планински региони би могла да се възползва от „зелените” инициативи, стига да спазва процедурите.  Оттук нататък започва истинският диалог за това каква ще бъде след 2013 г. ОСП, каза още той. Димитров обясни, че дебатът на европейско ниво е започнал с основния въпрос - защо европейските данъкоплатци трябва да плащат на земеделието. „За никого не е тайна, че близо 50 % от бюджета на ЕС е за земеделие и новата ОСП трябва да отговори на този въпрос – защо обществото плаща на земеделието”, заяви още зам.-министърът.

Всички на вчерашната среща на Вишеградската четворка, в която е участвал и зам.-министърът, са се обявили против националното съфинансиране в областта на земеделието. „Нашата позиция е, че тази политика трябва да остане общностна, но когато има финансиране – то да е равно за всички страни членки”, допълни зам.-министърът. Нерешен въпрос за ОСП е дали трябва да има таван за плащанията на фермерите, посочи още зам.-министърът. В Европа има мнения, че земеделието е прекалено индустриализирано, което обезлюдява малките общини и необлагодетелстваните райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.