1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Цветан Димитров: Подкрепяме въвеждането на регулируема горна граница на директните плащания

Цветан Димитров: Подкрепяме въвеждането на регулируема горна граница на директните плащания

Снимка:

Зам.-министърът на земеделието и храните участва в българо-холандски семинар по ОСП

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров взе участие в българо-холандския семинар на тема: „България и Общата селскостопанска политика на ЕС”. Събитието се проведе в хотел „Хилтън” и на него присъства посланикът на Кралство Нидерландия, Н. Пр. Карел ван Кестерен, както и представители на Министерство на земеделието на Кралство Нидерландия.

„За нас е много важно доброто сътрудничеството между България и Холандия в областта на ОСП”, заяви зам.-министърът и подчерта необходимостта от обмяна на опит и ноу-хау в областта на земеделието. Той представи и основни акценти от позицията на България за следващия програмен период на ОСП. Страната ни е за справедливо разпределение на средствата и стои зад искането си за изравняване на директните плащанията през 2014 г., а не от 2016 г. за България и Румъния. Ние настояваме по-висок процент плащания да бъдат обвързани с производството на земеделска продукция. Намерението за отпускане и инвестиране на сериозен финансов ресурс в областта на „зелените плащания” е добро предложение, но считаме, че е целесъобразно всяка държава сама да определи процента и начина на плащанията си, подчерта зам.-министър Димитров. Той допълни, че подкрепяме въвеждането на горна граница на директните плащания, но тя следва да бъде регулируема.

„След приемането ни в ЕС в сектор земеделие настъпиха сериозни положителни промени. Имаме да работим още, за да постигнем стандартите на останалите страни членки”, допълни още той. За последните години процентът на необработваемите площи е намалял от 9,1% на 8% и се увеличава броят на заетите в селското стопанство у нас.

Близо 60% от работещите в сектора са със средната възраст между 35-45 години. По данни на министерството износът на земеделски стоки е нараснал, както в областта на вътреобщностната търговия, така и за трети страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.