1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Усвояването на средствата от ЕС е една от най-антикризисните мерки за българското земеделие

Усвояването на средствата от ЕС е една от най-антикризисните мерки за българското земеделие

С 30 % се е увеличила средната пазарна цена на обработваемата земя

Усвояването на средствата от ЕС е една от най-антикризисните мерки за българското земеделие. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на кръгла маса на тема „Българското земеделие–три години след членството в ЕС – състояние и перспективи. Предизвикателства пред Общата селскостопанска политика на ЕС” в курорта "Златни пясъци”.

За три годишния период 2007 – 2010 г. обработваемите площи в страната се увеличават, както и плащането на хектар. През 2007 г. са изплатени 145 лв. на хектар, а през тази година – 283,03  лв. на хектар, което е с близо 45 лв. повече от предходната и почти два пъти повече в сравнение с първата година на членство, информира зам.- министърът. Следва да се отчете, че макар и с по-бавни темпове се наблюдава окрупняването на земите. Увеличават се сделките със земеделски земи. С 30 % се е увеличила средната пазарна цена на обработваемата земя, като необработваемата земя от 9.1 е намаляла за този период на 8.1 %, информира още зам.-министърът.

Като недостатък на системата е дисбалансът между животновъдство и растениевъдство, именно за това се нотифицират нови схеми, за да се компенсира тази разлика. За животновъдството има 5 схеми през национални доплащания и 3 схеми за подпомагане през т.нар чл. 68 за ферми в икономически и нитратно уязвими зони  и облагодетелствани райони. В сектор животновъдството се наблюдава окрупняване на фермите. При говедовъдния сектор са се  увеличили с 50 % фермите, които отглеждат над 20 крави. Системата за покупко-продажба на млечни квоти действа, все още ползваме и националния резерв, посочи зам.-министърът.

В момента България ползва втора дерогация по отношение на млякото, подчерта зам.-министър Димитров и допълни, че е необходимо този негатив в млечното производство да се преодолее.

По отношение на мерките за пазарна подкрепа особено в сектор вино отчитаме една добра усвояемост на средствата, каза още зам.-министър Димитров. Той допълни още, че и Програмата за пчеларство е една от най-успешните. Схемата „Училищен плод” обхваща 320 хил. деца в 196 училища. По Оперативна програма за организации на плодове и зеленчуци е кандидатствала само една организация.

Зам.-министър Димитров отчете нарастване на брутна продукция по видове производства,  като при зърнените нарастването е с 40 %, при техническите с 28 %, сектор „Мляко” с 4.7 %, птицевъдство – 16 %, свиневъдство – 8 %. Само при сектор зеленчукопроизводство се бележи намаление с 58 %.

Зам.-министър Димитров посочи, че безопасността на храните е предизвикателство за България. Той припомни, че е било необходимо през тригодишния период да се хармонизира законодателството. В процес на изграждане сме на единна агенция за безопасност на храните, която съвсем скоро ще бъде фактор, посочи още той.

 По време на кръглата маса бившият еврокомисар по земеделие Франц Фишлер изнесе лекция на тема „Предизвикателствата пред общата селскостопанска политика на ЕС”. Според Франц Фишлер основните предизвикателства пред ОСП са осигуряване на прехраната, започване на диалог с обществото, в лицето на земеделските стопани и стабилност в ценовите равнища на зърнения пазар.

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.