1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В 90% от българските бири се съдържа антиоксидантът глутатион

В 90% от българските бири се съдържа антиоксидантът глутатион

Той е основното серосъдържащо съединение на клетките и заедно с витамин С е сред ключовите антиоксиданти

В 90% от изследваните най-разпространени български марки пиво се съдържа антиоксидантът глутатион, сочи научно изследване от юли на Института по криобиология и хранителни технологии, съобщава vesti.bg.

В повечето наши бири количеството на антиоксиданта е около 0,1-0,2 милиграма на литър.

В най-високи дози той се намира в "живото" пиво, където се локализира основно в дрождите.

Глутатионът присъства и в "младите" червени вина, след което, обаче, бързо се разгражда.

Ето защо в бирата, като цяло, този антиоксидант се среща в малко по-голямо количество, в сравнение с отлежалото червено вино, обяснява д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества, като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови.

Освен това участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, в енергийния баланс, в синтеза на белтъци и на нуклеинови киселини.

Освен полезните свойства за човека, глутатионът има важно значение и за качествата на пивото. Той стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси в нея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.