1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Източните Родопи пускат на свобода 15 коня

В Източните Родопи пускат на свобода 15 коня

Конете са чипирани и закупени по холандско-българския проект „Новото тракийско злато”

15 коня ще бъдат свободно пуснати сред природата в Източните Родопи на 15 октомври в района на  с.Черничино, местността Менек.

Конете са чипирани и закупени по холандско-българския проект „Новото тракийско злато”. Улавянето и чипирането на коне в природата е трудно и затова ще бъде използвана уникална за България система от сглобяеми оградни панели, произведени специално за проекта. Това каза д-р Христо Христов-координатор „Дива природа”. Конструкцията за първи път ще бъде тествана при транспортирането на конете от с.Малко Попово до района на с.Черничино.

До края на месец октомври предстои улавянето и чипирането на още 40 коня, които също ще бъдат отглеждани по природосъобразен начин и наблюдавани от наети по проекта лица. Водещата женска кобила на стадото и жребецът ще бъдат снабдени с GPS предаватели, доставени от Холандия. Така те ще бъдат наблюдавани денонощно и ще се проучва начинът им на живот сред природата.

Връщането на конете в природата е  свързано с управлението на местообитанията и опазването на биоразнообразието в Източните Родопи. Това каза още д-р Христов. В двете акции по улавяне и транспортиране на конете ще участват местни животновъди и международни експерти, сред които Фукко Ерхард-координатор „Дива природа”-Холандия по проект „Новото тракийско злато”.

Проектът предвижда пускане на още две стада коне в други територии на Източните  Родопи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.