1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Кой е царят на зеленчуците – той е екзотичен и много полезен

В новия брой на сп. АгроКомпас: Кой е царят на зеленчуците – той е екзотичен и много полезен

И още: Как розовият домат и смилянският фасул се вписват в богатата кулинарна палитра на България

Кои са акцентите в августовския брой на сп. АгроКомпас:

  • В НОВАТА ОСП: Увеличаването на подкрепата на органичното земеделие е умен политически инструмент, който ще затвърди целта новата ОСП да допринесе за изпълнението на Зелената сделка и двете ключови стратегии. Постигането на 25% биосертифицирани площи до 2030 г. в ЕС е възможно, ако държавите членки отделят по-голям дял от бюджета за ОСП за преминаване към органично земеделие и подкрепа на биопроизводителите, сочи доклад на IFOAM.
  • Екзотично: „Започнахме да произвеждаме нещо, което е по-малко познато, за да има ниша, в която да се включим и ние. Решихме да отглеждаме кейл. Кейлът е елитно зеле. Малко познато на българския пазар, споделя биопроизводителката Анелия Георгиева. Неслучайно го наричат царят на зеленчуците. Много богат на витамини на минерали. Изключителен антиоксидант.“ Идеята е в близко бъдеще да бъде произвеждан пастет от екзотичния зеленчук.
  • Дилема: Могат ли да се получават субсидии за несъществуващи животни? И ако тази практика спре – коректните животновъди ще получават ли по-добра ставка на подпомагането? Отговорът и на двата въпроса е: Да!
  • (Не) розови проблеми: „Трябва да има определени условия и ясни критерии за получаване на подкрепа в сектора на розопроизводството. Искаме парите за земеделците да отиват там, където в стопанствата се извършва модернизация и се подобряват технологиите и също така се работи в посока понижаване на себестойността на произведения цвят. А на преработвателните предприятия да се дава помощ в посока маркетинг и разработване на нови пазари“, съветва Христо Николов, председател на Асоциацията на производителите на рози.
  • Настояване: „Шафранът не трябва да бъде причисляван към етеричномаслените култури. В момента е класифициран по СПО таблицата при етеричномаслените култури, където попадат и маслодайната роза и лавандулата. Ние, от сдружението, не сме запознати с това шафранът да е етерична култура и извличането на етерични масла от шафрана да е процес, който да е рентабилен за нашите производители“, твърди Павел Велев, председател на Сдружението на шафранопроизводителите в България.
  • Нова ера в растителната защита: Все повече земеделци у нас се насочват към природни методи за растителна защита на своите култури. Стремежът е освен ограничаване на химията в земеделието, така и пестене на средства. Такава е идеята на Пламен Генчев, който обработва 25 хил. дка земя в община Сливо поле. Отглежда царевица монокултурно на поливни площи с капкова напоителна система. Заради липса на сеитбооборот миналата година на голяма част от площите му царевичният стъблен пробивач е нанесъл щети на посевите, обяснява той. - Наложи се да пръскам с инсектициди, които така и не свършиха работа. Всичко, което е екологично чисто, е много по-добро. Затова реших да третирам с трихограма. Това е бъдещето.“
  • Селекция: Дълго подготвяна и много атрактивна платформа на полето. Наистина по европейски. Най-доброто от двете компании – Косад и Еуралис, вече носи едно име Лидеа. Опитни полета, подредени по конец, отлична организация, освежаващи питиета и прохладна сянка за гостите и всичко това гарнирано с много гостоприемство, добро настроение и разбира се – много иновации. Запомнящият се полски ден на Лидеа край Вълчитрън беше наситен с много полезна информация, представи отлични хибриди, нови технологии, атрактивни предложения от любезния и компетентен екип и всичко това с домакинството на един знаков фермер - Георги Таров.
  • За новата есенна кампания: Земеделските стопани Денислав Иванов и Ивайло Илиев бяха сред присъстващите на демонстрацията край с. Горни Дъбник, организирана от фирма КББГ съвместно със своя дилър Фермер 2016 за областите Ловеч и Плевен. Дошли са да видят новите технологии от Кубота и да планират нови инвестиции.
    agrokompass

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

Каталожен номер 1053!

Agrokompass

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.