1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В очакване на ново партньорство между Европа и селскостопанските производители

В очакване на ново партньорство между Европа и селскостопанските производители

Снимка:

За оптимизиране на веригата „производство-преработка-потребление“ се обяви зам.-министър Цветан Димитров

Общата селскостопанска политика (ОСП) се реформира повече от 20 години. Тя е модерна и пазарно ориентирана, обяви Марио Милушев, директор в Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия на провелата се днес, 24 септември, в София конференция по случай 50-годишнината на ОСП и нейното бъдеще.

Във форума участваха зам.-министърът на зеледелието и храните Цветан Димитров, ръководителят на Председателството на ЕК в България Зинаида Златанова, посланици на държави от ЕС и ръководители на браншови организаци в земеделието и хранителната индустрия у нас.

Милушев обясни, че сега 90% от преките плащания не са свързани с производството, за разлика от 90-те години, когато те са били в голямата си част обвързани с него. ЕС прилага най-високи стандарти по отношение на сигурността и качеството на храните, увери той.

„В края на 90-те години осъзнахме колко е крехка нашата планета. Реформата от 2003 г. прекъсна окончателно връзките между помощите и производството. Две трети от селскостопанските производители са над 50 години. От съществена важност е връщането на младото поколение в професията. Бъдещите селскостопански производители ще са предприемачи. Селското стопанство е залог на ЕС”, убеден е директорът в Главна дирекция „Земеделие” на ЕК.

По думите на Марио Милушев, ОСП е успяла да изгради силна връзка между Европа и земеделците. За България са разплатени над 1 милиард евро. За периода 2014 – 2020 г. само за преки плащания за селско стопанство в страната са предвидени над 5 милиарда евро.

Милушев не спести и тревогата, че до 2030 г. може да се очаква до 50% увеличение на търсенето на храна. „Всеки ден ще трябва да се осигури прехрана на нови 140 души. Освен да развива допълнителното производство, Европа трябва да привлича млади стопани. Време е да дефинираме ново партньорство между Европа и селскостопанските производители“, призова Милушев.

Според него, “реформата трябва да зададе условията на това ново партньорство.“ Милушев обясни и необходимостта от подкрепа на биоразнообразието в земеделието. Необходимо е да се противостои на феномена застаряване при земеделските производители. Има вече около 7000 предложения за промени на ОСП за периода след 2013 г.“, обобщи Милушев.

Трябва да се оптимизира веригата „първично производство-преработка-потребление“, заяви от българска страна зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Той подчерта, че за нашата държава е важно да има стабилно европейско базово директно плащане, защото директните плащания са съществен елемент от общия доход на земеделските производители. Те са гаранция до голяма степен за тяхната икономическа сигурност и осигуряване на справедлив стандарт на живот.

Позицията на България е за преразглеждане на предложенията за лимитиране на субсидиите и 30% изискване за екологични дейности. Зам.-министърът е на мнение, че в едно земеделско производство фиксирани стойности като 50% и 30% „не са най-точният измерител на земеделските стопани“.

Димитров обобщи, че страната ни настоява за по-широки граници, обвързани с екологичните изисквания. Необходимо е в селските територии както да се произвежда, така и да се запазва биоразнообразието и да се опазват почвата и водните ресурси. Позицията ни застъпва становището, че трябва да бъдат определени различни проценти за различните територии.

“От Стара планина надолу цяла Южна България се явява рискова по отношение на засушаването. Очевидно подходът в този регион трябва да е по-различен, отколкото подходът в Северна България“, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

България подкрепя изцяло предложението на Европейската комисия в сектор Захар да отпадне квотния принцип, добави още той в рамките на конференцията, посветена на 50-ата годишнина на ОСП и бъдещето й след 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.