1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В очакване на ново партньорство между Европа и селскостопанските производители

В очакване на ново партньорство между Европа и селскостопанските производители

Снимка:

За оптимизиране на веригата „производство-преработка-потребление“ се обяви зам.-министър Цветан Димитров

Общата селскостопанска политика (ОСП) се реформира повече от 20 години. Тя е модерна и пазарно ориентирана, обяви Марио Милушев, директор в Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия на провелата се днес, 24 септември, в София конференция по случай 50-годишнината на ОСП и нейното бъдеще.

Във форума участваха зам.-министърът на зеледелието и храните Цветан Димитров, ръководителят на Председателството на ЕК в България Зинаида Златанова, посланици на държави от ЕС и ръководители на браншови организаци в земеделието и хранителната индустрия у нас.

Милушев обясни, че сега 90% от преките плащания не са свързани с производството, за разлика от 90-те години, когато те са били в голямата си част обвързани с него. ЕС прилага най-високи стандарти по отношение на сигурността и качеството на храните, увери той.

„В края на 90-те години осъзнахме колко е крехка нашата планета. Реформата от 2003 г. прекъсна окончателно връзките между помощите и производството. Две трети от селскостопанските производители са над 50 години. От съществена важност е връщането на младото поколение в професията. Бъдещите селскостопански производители ще са предприемачи. Селското стопанство е залог на ЕС”, убеден е директорът в Главна дирекция „Земеделие” на ЕК.

По думите на Марио Милушев, ОСП е успяла да изгради силна връзка между Европа и земеделците. За България са разплатени над 1 милиард евро. За периода 2014 – 2020 г. само за преки плащания за селско стопанство в страната са предвидени над 5 милиарда евро.

Милушев не спести и тревогата, че до 2030 г. може да се очаква до 50% увеличение на търсенето на храна. „Всеки ден ще трябва да се осигури прехрана на нови 140 души. Освен да развива допълнителното производство, Европа трябва да привлича млади стопани. Време е да дефинираме ново партньорство между Европа и селскостопанските производители“, призова Милушев.

Целия материал за провелата се днес в София конференция по случай 50-годишнината на ОСП четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.