1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Във Варна беше учредена Асоциация на българските зоопаркове и аквариуми

Във Варна беше учредена Асоциация на българските зоопаркове и аквариуми

19 са зоопарковете в България, от тях 14 имат лиценз и развиват дейност

Асоциация на българските зоопаркове и аквариуми беше учредена във Варна, предаде Радио „Фокус”.

В града се събраха представители на всички български зоопаркове, както и на Аквариума и Делфинариума, за да се обединят в неправителствена организация, създадена от юридически лица. Основната причина за създаването на асоциацията е легитимирането на българските зоопаркове и аквариуми пред Европейския съюз /ЕС/. Само по този начин те ще могат да кандидатстват по програми на ЕС, които да подобряват работата на тези специфични институции. Държавният експерт от Министерството на околната среда и водите Руслан Сербезов уточни, че това е единствения начин за достъп до световните структури и най-вече до Световната организация на зоологическите градини и аквариумите.

Всички български зоопаркове имат проблеми. 300 000 лв. е годишната издръжка на варненския зоопарк. Това не включва ремонти, а само заплати на служителите, храна на животните и текущи ремонти. Това заяви по време на учредяването на Асоциацията на българските зоопаркове и аквариуми във Варна, директорът на варненския зоопарк Иванка Стоянова. Тя посочи още, че приходите от вход на варненския зоокът за миналата година са на стойност 113 000 лв., а 130 000 души се посетили зоопарка във Варна през 2013 година.

„Сега правим статистиката за зоопарка за тази година. Мога да кажа, че за първите осем месеца на годината спрямо същия период на миналата година посетителите ни са с 20 000 души повече, с което аз и целият екип на зоокъта се гордеем, защото успяхме да го направим едно привлекателно място, в което хората идват и много се радват”, посочи Иванка Стоянова.

Тя допълни, че във варненския зоопарк работят около 20 човека, като всички заемат повече от една длъжност, защото има недостиг на хора. 19 са зоопарковете в България, от тях 14 имат лиценз и развиват дейност. 13 са под условие, а един е без никакви условия – този в Добрич. Останалите също се грижат за животните, които имат, но не взимат входна такса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.