1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вече е създаден и самопочистващ се аквариум

Вече е създаден и самопочистващ се аквариум

Рибките, растенията и бактериите са една балансирана екосистема

Изобретателката Сузи Шели от университета Лъфбъро конструира самопочистващ се аквариум за декоративни рибки, който преобразува тинята на дъното в храна, пише в. "Дейли мейл", цитиран от dariknews.bg.

Новият продукт носи търговската марка Avo и е с обем 15 литра. Аквариумът с футуристичен дизайн ще може да се закупи за 242 долара. В него водата не трябва да бъде сменяна, като при това се пестят пари от замяната на филтри. Собствениците трябва само от време на време да доливат вода и да хранят рибките.

Във високотехнологичният продукт са използвани разработки, които позволяват на рибките, растенията и бактериите "да работят заедно" при създаването на балансирана екосистема. Avo е снабден със самопочистващ се филтър, който не се нуждае от смяна. Непрекъснато движещото се дъно рециклира старите бактерии и ги превръща в храна за растенията, като създава място за нови микроорганизми, които да ги заменят.

Вредните амоняк, нитрити и нитрати сe премахват по естествен път от водата, поради което не се налага нейната смяна. В аквариума са използвани смарт светодиоди, които регулират оптимално фотосинтезата на водните растения. Те сияят в червено сутринта, в бяло през деня и в синьо през нощта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.